FAQ

Sökresultat:

Din sökning gav inga träffar

Vanligaste frågorna

 • Vilken storlek på Hövding ska jag välja?

  Hövding finns i tre kragstorlekar: Small (S), Medium (M) och Large (L). För funktionens skull spelar det ingen roll om Hövding sitter tight eller löst kring din hals. De storlekar på kragen som för närvarande finns tillgängliga (S, M och L) är anpassade för samma omfång av huvudstorlekar: 52-59 cm i omkrets. Välj den storlek som känns bäst.

  Small rekommenderas för halsmått mindre än 36 cm.
  Medium rekommenderas för halsmått mellan 34-42 cm.
  Large rekommenderas för halsmått mellan 38-45 cm.

 • Hur fri är jag i rörelsemönstret med Hövding på utan att airbagen löser ut?

  Dragkedjans "kläpp" är försedd med en on/off-knapp som slår på Hövding när du knäpper fast den på kragens högra sida. På motsvarande vis slås Hövding av när du knäpper upp on/off-knappen. När Hövding inte är påslagen kan airbagen inte lösa ut.

  Sätt endast igång Hövding när du har den på dig, och i direkt anslutning till din cykeltur. Hövding är till för att skydda dig vid cykling och ska därför vara avslagen när du inte cyklar. Du kan röra dig precis som du brukar när du cyklar. Se även Så funkar Hövding.

 • Kan jag använda Hövding till moped, skidor, bil, skateboard, inlines m.m.?

  Nej. Hövding är avsedd enbart för cykling.

 • Kan barn använda Hövding?

  Nej. Hövding har en åldersgräns på 15 år.

 • Är Hövding förbrukad när den löst ut eller kan man återanvända den?

  En Hövding som varit med om en olycka är förbrukad.

  Om din Hövding har löst ut vill vi gärna att du kontaktar oss. I vissa fall kan olycksdatan sparad i den svarta lådan inuti kragen vara både intressant och värdefull för oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

  De flesta försäkringsbolag täcker kostnaden (minus självrisk) för en ny Hövding efter en olycka via din hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur de hanterar ditt fall. Valde du till Solids självriskeliminering vid ditt köp och den fortfarande är aktiv kontakta Solid för att få ersättning för din självrisk.

 • Ersätter mitt försäkringsbolag en ny Hövding?

  De flesta försäkringsbolag täcker kostnaden (minus eventuell självrisk) för en ny Hövding efter en olycka. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur de hanterar just ditt fall.
  Valde du till Solids självriskeliminering vid ditt köp och den fortfarande är aktiv kontakta Solid för att få ersättning för din självrisk.

 • Kan jag ta med min Hövding på flyget?

  Att ta med Hövding som handbagage eller incheckat bagage på flyg

  Hövding uppfyller specifikationen för lavinräddningsryggsäck som är tillåten att ta med ombord på ett flygplan enligt reglerna från IATA (International Air Transport Association). Dock krävs tillstånd av flygbolaget.

  Du måste informera flygbolaget om Hövding och visa Hövding Self-inflating Bicycle Helmet Data Sheet som beskriver innehållet i gasbehållaren och utlösningsmekanismen innan du bokar din flygresa. Vänligen skriv ut tabell 2.3.A från IATA-tabellen samt databladet och presentera dem tillsammans med din Hövding vid säkerhetskontrollen.

  Datablad (PDF)

  Tabell 2.3.A (PDF)

  Resa till eller från USA

  Om du reser till eller från USA tillåter inte TSA (US American Transportation Administration) att du tar med dig en Hövding ombord eftersom den innehåller en gasgenerator. Denna regel gäller även för resenärer som mellanlandar i USA och byter flyg till en annan destination.

 • Hur laddar jag min Hövding?

  Du laddar din Hövding med hjälp av USB kabeln som medföljer, antingen i din dator eller genom att använda en extern laddare med USB port som följer med alla smartphones/ surfplattor direkt i en kontakt.

  Notera att om du har windows 8 eller 8.1 så går det inte att ladda Hövding i din dator på grund av en förändring i USB hanteringen.

 • Kan jag använda den till vilken cykel som helst?

  Hövding är avsedd för cyklar av standardmodeller samt minicykel och vikbar cykel.

  Hövding är ej avsedd för specialcyklar såsom tandemcyklar, enhjulingar mm. Med cykling avses stadscykling och landsvägscykling, men inte extremcykling såsom BMX-, terräng-, bergs- och trickcykling.

 • Hur lång är batteritiden?

  10 timmar i aktiv cykling.

 • Hur lång tid tar det att ladda en urladdad Hövding fullt?

  Det tar ca 3 timmar.

 • Vad är skillnaden mellan Hövding 1.0 och Hövding 2.0?

  Hövding 2.0 har bättre komfort och är dessutom anpassad för fler sorters cyklar, såsom minicykel och vikbar cykel. När det gäller komforten har exempelvis storlekarna reglerats och blivit något större jämfört med tidigare. Med hjälp av insamlad feedback från våra kunder under flera års tid har vi kunnat identifiera produktförbättringar kopplade till komfort och genomföra dem.

  • Dragkedjan har förlängts i nederkant vilket underlättar stängning av blixtlås när du skall sätta på dig produkten.
  • Mekaniken och elektroniken har optimerats vilket har resulterat i en lägre totalvikt för produkten. Hövding 2.0 väger 100 gram mindre än Hövding 1.0.
  • Genom att trycka på baksidan av on/off-knappen visas batterinivån utan att du först behöver aktivera produkten.
  • USB-porten har flyttats från produktens framsida till baksidan och döljs under det tillhörande bas-skalet vilket eliminerar risken för skav.
  • Ett band för upphängning på insidan av produkten gör det möjligt att hänga upp din Hövding när den inte används.

Välja storlek

 • Vilka huvudstorlekar är Hövding anpassad för?

  (Mät vågrätt runt huvudet från mitten av pannan, där huvudet är som bredast) 52–59 cm

 • Hur vet jag att jag har rätt storlek för min hals och mitt huvud?

  För funktionens skull spelar det ingen roll om Hövding sitter tight eller löst kring din hals. De storlekar på kragen som för närvarande finns tillgängliga (S, M och L) är anpassade för samma omfång av huvudstorlekar: 52-59 cm i omkrets. Välj den storlek som känns bäst.

 • Vilken storlek på Hövding ska jag välja?

  Hövding finns i tre kragstorlekar: Small (S), Medium (M) och Large (L). För funktionens skull spelar det ingen roll om Hövding sitter tight eller löst kring din hals. De storlekar på kragen som för närvarande finns tillgängliga (S, M och L) är anpassade för samma omfång av huvudstorlekar: 52-59 cm i omkrets. Välj den storlek som känns bäst.

  Small rekommenderas för halsmått mindre än 36 cm.
  Medium rekommenderas för halsmått mellan 34-42 cm.
  Large rekommenderas för halsmått mellan 38-45 cm.

  Hövding 2.0 är anpassad och testad för halsmått upp till max 45 cm i omkrets. Detta är ett absolut maxmått. Har du större halsmått än så, får du tyvärr vänta på kommande storlekar.

Användning

Frisyrer, huvudbonader, sjalar etc

 • Frisyrer
 • Kan jag ha vilken frisyr jag vill tillsammans med Hövding?

  De allra flesta frisyrer fungerar alldeles utmärkt tillsammans med Hövding. Dock kan mycket skrymmande, stela och tunga frisyrer vara i vägen och eventuellt försvåra airbagens uppblåsning runt ditt huvud. Med försvåra menas att det kan ta längre tid för airbagen att positionera sig rätt runt huvudet, eller att airbagen inte når hela vägen fram över pannan.

  Följande frisyrer är inga problem: Kortklippt, Page, Långt utsläppt hår, Hästsvans, Flätor, Svinrygg, hårknut och andra mindre uppsättningar.

  Om du är osäker på en viss frisyr, mms:a eller maila ett foto till oss så hjälper vi dig gärna. Gå in på Kontakta oss för kontaktuppgifter.

 • Jag har tuppkam, funkar det med Hövding?

  Om din tuppkam är väldigt stel kan den utgöra ett hinder för korrekt uppblåsning. Airbagen kommer att blåsa upp kring huvudet, men kan eventuellt få svårt att positionera sig rätt – d.v.s. den når inte lika långt fram över huvudet och skyddar då inte hela pannan. Om den är mjuk bör den inte vara något problem.

 • Jag har afrofrisyr, funkar det med Hövding?

  Väldigt stor afro kan vara i vägen för en korrekt uppblåsning. Airbagen kommer att blåsa upp kring huvudet, men kan eventuellt få svårt att positionera sig rätt – d.v.s. den når inte lika långt fram över huvudet och skyddar då inte hela pannan. Hör av dig till vår kundtjänst om undrar om just din afro.

 • Jag har dreadlocks, funkar det med Hövding?

  I vissa fall. Mät med måttband runt hals och dreads. Om hals inklusive dreads har en omkrets mindre än 42 cm går det bra att använda Hövding. Behåll dock alltid dina dreads innanför kragen under din cykeltur. Om omkretsen är större än 42 cm är dina dreads för stora för att du ska kunna använda Hövding. Stora utsläppta dreads som inte ryms innanför din Hövding är för tunga för att airbagen ska orka knuffa undan dem och positionera sig korrekt runt huvudet. Stor uppsatt dreadsknut på huvudet tar upp den plats som ditt huvud borde ha haft i den uppblåsta airbagen. Du skyddar då din dreadsknut istället för ditt huvud.

 • HUVUDBONADER
 • Kan jag ha hatt, keps eller annan huvudbonad tillsammans med Hövding?

  De allra flesta huvudbonader fungerar alldeles utmärkt tillsammans med Hövding. Mycket skrymmande och tunga huvudbonader kan dock vara i vägen och eventuellt försvåra airbagens uppblåsning runt ditt huvud. Med försvåra menas att det kan ta längre tid för airbagen att positionera sig rätt runt huvudet, eller att airbagen inte når hela vägen fram över pannan.

  Följande huvudbonader är inga problem: Keps, hatt med eller utan brätte, Mössa med eller utan tofs, Slöja: Placera slöjan innanför din Hövding.

  Om du är osäker på en viss huvudbonad, mms:a eller maila ett foto till oss så hjälper vi dig gärna. Gå in på Kontakta oss för kontaktuppgifter.

 • Kan jag ha tröja eller jacka med huva på mig tillsammans med Hövding?

  Om du har huvan på huvudet, placera Hövding utanpå huvan. Du får inte ha huvan upp över huvudet utanför kragen.

 • Kan jag ha pälsmössa/öronlappsmössa tillsammans med Hövding?

  En alltför stor kan vara i vägen för korrekt uppblåsning. Airbagen kommer att blåsa upp kring huvudet, men kan eventuellt få svårt att positionera sig rätt – d.v.s. den når inte lika långt fram över huvudet och skyddar då inte hela pannan.

 • Kan jag ha turban tillsammans med Hövding?

  En alltför stor kan vara i vägen för korrekt uppblåsning. Airbagen kommer att blåsa upp kring huvudet, men kan eventuellt få svårt att positionera sig rätt – d.v.s. den når inte lika långt fram över huvudet och skyddar då inte hela pannan.

 • Kan jag ha en vanlig cykelhjälm eller annat huvudskydd tillsammans med Hövding?

  Nej.

 • ÖVRIGT
 • Jag har glasögon, funkar det med Hövding?

  Ja.

 • Hur fungerar det med sjalar och halsdukar, kan man ha halsduk innanför/utanför kragen?

  Vid uppblåsningstillfället spricker sömmen i kragens ovankant av trycket från airbagen, så att huvan kan vecklas ut kring huvudet. Det är därför viktigt att du håller fritt ovanför spricksömmen och inte täcker över den med en åtsittande halsduk eller liknande. Du kan däremot ha en sjal eller halsduk både utanför och innanför din Hövding.

 • Jag har ofta örhängen, funkar det med Hövding?

  Små örhängen, till exempel pärlor eller liknande, funkar bra. Om du däremot har stora örhängen rekommenderar vi att du tar av dig dessa under cykelturen. Annars finns en risk att de flyger av om de träffas av airbagen då den blåser upp kring huvudet. Stora ringar i öronen där ändarna fästs i varandra kan få sig en smäll av airbagen om den blåser upp och det kan göra ont. Ta därför av dig ringarna när du cyklar.

 • Kan jag använda hörlurar/headset tillsammans med Hövding?

  Ja. Du bör dock undvika att ha hörlurar nedhasade kring halsen ovanför spricksömmen.

Frisyrer

HUVUDBONADER

ÖVRIGT

Batteri och laddning

 • Hur lång är batteritiden?

  Hövding 1.0
  Påslagen är batteritiden ca 18 timmar.

  Hövding 2.0
  Påslagen är batteritiden ca 10 timmar.

 • Hur lång tid tar det att ladda Hövding?

  Hövding 1.0
  Det tar cirka sex timmar att ladda batteriet fullt.

  Hövding 2.0
  Det tar cirka tre timmar att ladda batteriet fullt.

 • Hur slår jag på och av Hövding?

  Med hjälp av dagkedjan framtill på kragen slår du av och på Hövding. Dragkedjans "kläpp" är försedd med en on/off-knapp. Då du har dragit upp dragkedjan och knäpper on/off-knappen på kragen slår du på Hövding. Du slår av Hövding gnom att knäppa upp on/off-knappen.

 • Hur vet jag att Hövding är påslagen?

  En ljudsignal och lysdioder som börjar lysa framtill på kragen talar om att Hövding är igång. Då du slår av Hövding signaleras detta med en annan ljudsignal samt genom att lysdioderna slutar lysa.

 • Hur vet jag om batteriet håller på att ta slut?

  En ljudsignal kommer att i god tid göra dig uppmärksam på om batteriet behöver laddas.

Återvinning

 • Vilka miljökrav uppfyller Hövding?

  Produkten möter kraven enligt EU:s föreskrifter om RoHS of electrical and electronic equipment European Directive 2002/95/EC, förordningen om ändring i förordningen (2005:209) om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter, förpackningsförordningen (SFS 2006:1273) samt föreskrifter om REACH (Registration, Authorization, and restriction of dangerous chemicals) EC förordning 1907/2006.

 • Hur ska jag återvinna kragen när den är förbrukad?

  För att återvinna en Hövding som har blåst upp eller blivit uttjänt (utan att ha blåst upp) ska du lämna in den till återvinningscentral. Hövding innehåller elektriska och elektroniska komponenter och batterier som ska särskiljas som en del av återvinningsprocessen.

Service och underhåll

Vid olycka

 • Är Hövding förbrukad när den löst ut eller kan man återanvända den?

  En Hövding som varit med om en olycka är förbrukad.

  Om din Hövding har löst ut vill vi gärna att du kontaktar oss. I vissa fall kan olycksdatan sparad i den svarta lådan inuti kragen vara både intressant och värdefull för oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

  De flesta försäkringsbolag täcker kostnaden (minus självrisk) för en ny Hövding efter en olycka via din hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur de hanterar ditt fall. Valde du till Solids självriskeliminering vid ditt köp och den fortfarande är aktiv kontakta Solid för att få ersättning för din självrisk.

 • Ersätter mitt försäkringsbolag en ny Hövding?

  De flesta försäkringsbolag täcker kostnaden (minus eventuell självrisk) för en ny Hövding efter en olycka. I nuläget är det bekräftat att följande bolag ersätter din Hövding: Länsförsäkringar, TryggHansa, Moderna Försäkringar, If, Folksam. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur de hanterar just ditt fall.

  För dig som har varit med om en olycka eller har anledning att reklamera din Hövding erbjuder vi Hövdings Trygghetspaket. Det består av två delar, Solids kostnadsfria självriskeliminering i 3 månader (fr. o m 15/11 2015) och Hövdings garanti.

  Självriskelimineringen gäller om din Hövding löst ut efter en olycka. Garantin gäller om din Hövding löst utan att du har varit med om olycka, så länge du har använt produkten på rätt sätt.

  Du kan läsa mer om trygghetspaketet under fliken "Garanti" på förstasidan. (Gäller i Sverige och Danmark).